Doymuş ve Doymamış Yağ Özellikleri Nedir?

#1

Doymuş ve Doymamış Yağ Özellikleri Nedir?

Doymamış yağlar ile tüketimi gayet sağlıklı olan sıvı bitkisel yağlar, yani ayçiçeği, soya fasulyesi ve mısırözü yağından bahsedilir. Kısa zincirli doymamış yağ asitleri içerirler. Doymuş ve uzun zincirli yağ asitleri içeren yağlar katı yağlara denir. Doymuş yağlar denince, fazla tüketildiklerinde birçok hastalığa nedendir. Katı hayvansal yağlar belirtilmektedir. Sağlıklı bir erişkin günde yaklaşık 60 gr. kadar yağ tüketmelidir.

Doymamış yağ asitleri hidrojenle indirilirse, doymuş yağ asitleri oluşur. Sanayide bu yöntemle sıvı yağlardan margarin türü katı yağlar üretilmektedir. Bitkisel yağlarla ilgili bir diğer özellik ise kolesterol içermezler, buna karşılık hayvansal yağlar kolesterol içerirler. Ayçiçeği yağına kolesterolsüz denmesi bu özelliğinden ileri gelmektedir. Yağlar, sadece enerji kaynağı değil, yağda eriyen (A, D, E, K ) vitaminlerin taşıyıcısıdırlar. Yağ asitlerinden linoleik asit ve araşidonik asit insan vücudunda sentezlenmediğin den mutlaka dışarıdan alınması gerekiyor.

Doymamış yağların özellikleri Nelerdir?
* Doymamış yağların yapılarında bulunan karbon (C) atomlarının bir kısmı hidrojene doymamıştır.
* Doymamış yağların yıkım işlemi doymuş yağlara oranla daha rahatttır.
* Doymamış yağlar oda sıcaklığınsa sıvı hale gelir.
* Doymamış yağlar bitkisel yağlar olarak değerlendirilir.
* Doymamış yağlar Pamuk yağı, soya yağı, mısır yağı, fındık yağı buna benzer besinlerde yer alır.

Bazı önemli doymamış yağ asitleri şöyledir;
*Alfa-linolenik asit
*Dokosaheksaenoik asit
*Eikosapentaenoik asit
*Linoleik asit
*Araşidonik asit
*Oleik asit
*Erüsik asit
 
Üst