Ayağını yorganına göre uzat atasözünün anlamı

Demet

Yönetici
Ayağını yorganına göre uzat atasözünün anlamı

1. anlam :

Gelirini giderlerine uygun bir biçimde ayarlamanızı öğütleyen atasözümüz; kişinin çalışıp kazandığından daha çok gideri bulunması durumunda sıkıntı çekeceğini en güzel biçimde anlatmaktadır.

2. anlam :

Herkesin farklı biçimlerde gelirleriyle giderleri bulunmaktadır. Çok geliri olan bir insan harcamalarına dikkat etmese de bu harcamalar belki bütçesini sarsmayacak kadar büyük olmamakla beraber, geliri kısıtlı olan bir insanın giderlerini karşılamaya çalışması, tutumlu olması, gereksiz harcamalar yapmaması gerektiği anlatılmaktadır.

3. anlam :

İslam'da israf haramdır. Atasözümüz bir bakıma bunu en iyi biçimde anlatmakta değil mi? Gelirine göre dengeli harcamalar yaparak kendisini ve ailesini zor durumda bırakacak şeyleri yapmayan insan, bunun yanında gerek yiyecek gerekse giyecek ve gerekse diğer konularda israfa kaçmamalı yeterince giysisi varken kendisi için çok gerekmedikçe değişik giysiler almamalıdır. Tarihte öyle insanlar yaşadılar ki üzerlerindeki elbisen başka giyecekleri yoktu. Şimdi arkadaşlarına hava atan gençleri görüyoruz; “benim 10 tane ayakkabım var”, ” benim kıyafetim bilmen ne marka” gibi bunlar gereksiz harcamalar yani israftır. İsraf ta Yüce Yaratıcımız tarafından yasaklanmıştır.